top of page
Sultan_sven dillen_10537.JPG
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Sultan Koçyigit

"Digitale toepassingen zijn voor mij doodnormaal, maar voor hen is het een speciale leerervaring. Ik help hen graag om digitaal zelfredzaam te worden."

Ik zet mij in voor de ondersteuning van drie alleenstaande Somalische vrouwen, die moeilijkheden ervaren in het gebruik van elektronische apparaten zoals de laptop, tablet, gsm, …

Samen met een andere vrijwilligster zetten we ons 1x om de twee weken in voor deze digitale ondersteuning. Dit gebeurt bij het appartement van één van de dames op een zaterdag of zondagochtend, meestal van 11:00 uur tot 12:30.

 

Ik ben hier aanvankelijk mee begonnen dankzij een opleidingsonderdeel op school genaamd Global Citizen. Hiervoor was het de bedoeling dat we ons gedurende 32 uur inzette op één van de SDG’s. Ik kwam in contact met het LPV aangezien mensen helpen in mijn aard zit. Na de 32 uren voltooid te hebben, zet ik me nog steeds in voor de organisatie. Ik voel dat ik inmiddels een vertrouwensband heb gecreëerd met deze dames en wil me daarom verder inzetten om hen de hulp te bieden die ze nodig hebben.

 

We bekijken elke les een ander onderwerp. Dit kan gaan over: de werking van de muis en het toetsenbord, searchen op Google, het opzoeken van sociale media platformen, surfen op Youtube, digitale woordenschatoefeningen, grammaticaoefeningen, ... We proberen op deze manier stap voor stap het gebruik van het internet en de laptop te vergemakkelijken, zodat zij er ook zelfstandig mee bezig zijn. We focussen ons natuurlijk eerst en vooral op de specifieke noden van de dames en met welke vragen zij exact zitten. Doordat we merken wat ze al kunnen en minder goed beheersen, ondersteunen we deze dames ook op maat. Deze vragen kunnen ook gaan over digitale betalingen, bijkomende brieven die ze niet begrijpen, …

Aangezien bijna alles online gebeurt tegenwoordig, is het belangrijk dat de dames zelfredzaam aan de slag kunnen met deze apparaten. We willen hen ook het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan, en dat deze hulp binnen handbereik is. Ook is het belangrijk dat deze moeders op elk vlak de basis vormen voor de ondersteuning van hun kinderen.

 

Sultan_sven dillen_10526.JPG
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Ik haal voldoening uit het feit dat mijn input en aanwezigheid gewaardeerd wordt. Ondanks het feit dat het cultuurverschil een grote rol speelt, proberen deze dames de moeite te doen die gevraagd wordt en doen elke les ook interactief mee. Het is interessant om te zien dat dingen die voor mij als doodnormaal worden ervaren, als een speciale leerervaring wordt gezien door deze dames. Elk soort hulp en ondersteuning kan al een meerwaarde bieden. Ik haal daarom voldoening uit het feit dat we samen telkens een stap dichter zetten naar die zelfredzaamheid, waar deze dames ook elks naar streven.

 

Recent zijn de kinderen vanuit Somalië toegekomen, waarbij twee van de drie dames voordien dus jarenlang hun kinderen moesten missen. Dit zorgde natuurlijk voor veel interne stress bij de dames, zowel het gemis als alles in orde proberen te krijgen, wat het mentaal ook ongezond maakt om in zulke onzekere situaties te leven. Ze werden vrijwel op voorhand alsook direct ondersteund door zowel ons als andere instanties, wat het mogelijk maakte om de kinderen goed te kunnen ontvangen.

Het is mooi om te zien dat ze niet meer eenzaam wonen, maar na zo een lange tijd eindelijk omringd zijn door hun kinderen.

Ik ben zelf een grote familiepersoon, en vond het al moeilijk als ik mijn moeder maar 1x in de week kon zien omwille van mijn studies. Ik zou me dan ook niet kunnen voorstellen wat voor een vreugde zij moesten beleefd hebben bij het herzien van elkaar in levende lijve.

Zelf vrijwilligen bij het LPV

Of interesse in LPV?

Dat kan!

Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png
bottom of page