top of page
Luc Debondt _sven dillen_9449 kopie.JPG
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Luc Debondt

"De grootste reden waarom ik het doe is omdat ik mensen wil helpen. Er gebeuren heel veel fouten met de belastingen wat mensen heel veel geld kan kosten. Ik wil hen hiermee helpen."

Dienstbetoon belastingen

In de Kempen worden er eind mei en juni zitdagen gehouden waar mensen hun belastingen kunnen laten invullen door vrijwilligers van beweging.net. Ook in Turnhout.

 

"We zitten 2 dagen als bewegingspunt Turnhout in den Bond of de Witte toren met 5 a 6 vrijwilligers die via tax-on-web werken. We ontvangen dan 40 en 50 personen over de 2 avonden. Vorig jaar hebben we ook met 4 in ’T ANtWOORD (organisatie waar armen het woord nemen) ingevuld: 4 avonden. 28 a 30 aangiftes per avond.

Mensen komen ook bij mij thuis om hun belastingen te laten invullen, dat is een beetje historisch gegroeid: na al die jaren zijn er 250 mensen die bij thuis komen. Nu op afspraak met corona was dat op afspraak, kwartier per persoon.

Dat is gewoon zo gegroeid. Belastingen zijn iets heel gevoelig. Als ze weten dat dat juist is dan komen ze af. Daarna nog heel wat nazorg: bezwaren en dergelijke van degene die nu hun brief terug krijgen.

 

Afgestudeerd in de handelschool op m’n 18, Mijn leraar fiscaliteit was vrijwilliger bij toen nog ACW in Turnhout. ‘Hij zei: ze kunnen u wel gebruiken’: nu is dat 50 jaar geleden.

Dus begonnen in 1972 – nog een volledige aangifte invullen – cijfers ingeven en zelf berekenen wat je uiteindelijk je aanslag was. Een eenvoudige duurde een kwartier maar vaak tot een half uur voor 1 aangifte.

 

Bezig van einde mei tot 15 juli. En daarna nog – tot september, oktober. Ik krijg ook veel telefoons van welzijnsonthaal, ocmw en caw van mensen die in de problemen zitten of ze mogen langskomen. Die komen dan thuis langs. Mensen zijn wel enorm dankbaar.

 

Grootste probleem nu met vereenvoudigde aangifte en alles was al ingevuld is: als mensen iets aankrijgen van de belastingen gaan mensen er van uit dat het juist is. Maar laat het nakijken. Soms iets niet genoteerd: meestal met giften, dienstencheques,… ook handicap of niet handicap. Mensen geloven dat en betalen dat. Gebeuren heel veel fouten. Gegevens verkeerd of verloren. Gaat soms over heel veel geld.

Luc Debondt _sven dillen_9460.JPG
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png
bottom of page