top of page
JA-5007.jpg
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Leonie Sijtsma

Leonie krijgt gezinnen met kinderen warm getrapt voor een Kidical Mass: "Samen met kinderen de aandacht vestigen op veiligere en fijnere infrastructuur voor fietsers en voetgangers, brengt letterlijk en figuurlijk meer in beweging dan je zou denken.

"Ik ben begonnen als vrijwilliger voor de Fietsbieb in de zomer van 2020. Ik verhuisde van Schaarbeek naar Tervuren en zag de oproep voor vrijwilligers voor de opstart van een afdeling in Tervuren. Het was precies wat ik zocht, bijdragen aan iets waar mijn hart ligt. Al snel werkte ik mee als mede-coordinator voor het admin/onthaal team. De Fietsbieb is een fantastisch project om de fiets voor allle kinderen toegankelijk te maken, maar ik wilde ook graag meewerken aan een betere fietsinfrastructuur.

 

De Fietsbieb kwam er op initiatief van de Fietserbond in Tervuren, dus enkele vrijwilligers zaten daar ook in t bestuur, zo ben ik er bijgevraagd. Omdat dat dat 1 x in de maand een gezellig – met af en toe veel passie en emotie - overleg is op een doordeweekse avond valt het goed te combineren met de Fietsbieb. Die is maandelijks op een zaterdag open en er is een goed team waardoor we wat kunnen afwisselen. Via de het Fietsersbond overleg kwam de Kidical Mass ter sprake en dat wilde ik heel graag meehelpen organiseren.

 

Het mooie aan de Kidical Mass vind ik dat het een leuke activiteit is die echt een saamhorigheidsgevoel geeft. Het is een vreedzaam protest en trekt de aandacht. Het doel is een groter draagvlak te creëren en zo de infrastructuur veiliger, toegankelijker en prettiger te maken voor de fietsers (en voetgangers).

Daarnaast leven wij met t gezin zonder eigen auto, ik heb een longtail en we gebruiken de Cambio wagen wanneer we weekendjes weg gaan, of ook eens een vakantie in Frankrijk. Idealiter zou ik in een groene autoloze woonwijk leven, waar kinderen veilig kunnen spelen en die dus alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk is. Aan de rand van de wijk zouden dan voldoende deelwagens staan in verschillende modellen. Nu is er bij ons in de straat bijvoorbeeld alleen een kleine elektrische wagen – eigenlijk een soort boodschappenwagen – maar die boodschappen doen we juist met de fiets, ook de grotere zaken want met de longtail kan je echt veel en van alles vervoeren.

Wil je ook dat Tervuren fietsvriendelijker wordt, wordt of blijf dan zeker lid van de Fietsersbond; ieder lid is letterlijk een steuntje in de rug. Hoe meer leden, hoe meer zeggenschap…en subsidie om acties te ondersteunen! Doe mee 😉

JA-5024.jpg
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Zelf je gemeente fietsvriendelijk maken?

En wil je wat informatie?

Dat kan!

Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png
bottom of page