top of page
JA-5256 kopie.jpg
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Kevin Roeland

"Kevin en zijn buren organiseren in Jette speelstraat: Buren zwaaien naar elkaar, doen boodschappen, lenen al eens een grasmaaier uit, brengen kaarsen naar de oudere mensen in de straat tijdens een stroompanne, … allemaal gevolgen van de speelstraat die iedereen dichter bij elkaar heeft gebracht."

Het idee van de speelstraat is tot stand gekomen tijdens de eerste lockdown (maart 2020) bij het applaudisseren voor onze helden om 20u. In deze periode heeft deze straat elkaar een beetje beter leren kennen. Hierna hebben we elkaar op straat aangesproken en zijn we een whatsapp-groep gestart. Er zijn 7 families actief betrokken en een hele reeks buren steunend. Heel de straat is ondertussen geïnformeerd door de eerder vernoemde ronde. We hebben gekozen om bij alle huizen aan te bellen en hen te informeren en te betrekken bij de speelstraat, zo startten we meteen een dialoog. 

 

Als peters en meters van de Vanderborghtstraat hebben we voor de opbouw van de activiteiten zo gepland dat :

 

  • Een aantal peters en meters zich bezig hield met de coördinerende rol (financiën, aanvragen, contacten met externen)

  • Een aantal peters en meters zich bezig hield met de coördinatie op de dag zelf (hekken buitenzetten, buren aanspreken om auto’s te verplaatsen, tenten buiten zetten, …)

  • Een aantal peters en meters hield zich bezig met de communicatie (drukken van flyers, bussen, online communicatie, …)

 

Dit werd aangevuld met regelmatige stoepvergaderingen, een veelgebruikte whatsappgroep en een google drive account voor de centrale documentatie. 

 

Nu het initiatief afgelopen is, kunnen we met trots schrijven dat de activiteiten met glans zijn gelukt. De speelstraat is deze zomer wederom motor geweest om de buurt bij elkaar te brengen en vakantie in eigen stad te kunnen doorbrengen. Het effect van vorig jaar is dus gebleven en heeft de buren nog dichter bij elkaar gebracht. Door elke zondag de straat om te vormen tot een speelstraat heeft de buurt de kans gehad elkaar beter te leren kennen. Het was een voordeel dat dit project van in het begin breed gedragen werd en van onderuit opgebouwd werd. ‘Door de buren, voor de buren’ was het motto. 

JA-5249 kopie.jpg
Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png

Zelf een speelstraat organiseren?

En wil je wat informatie?

Dat kan!

Wit logo RN (100 x 100 mm) (transparant).png
bottom of page